Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/doc/www.6dhub.cz/www/templates/6dhub/html/com_k2/default/item.php on line 37
Zlínští vědci zkoumali, jak nejlépe skladovat pivo
Technologie

Zlínští vědci zkoumali, jak nejlépe skladovat pivo

10.05.21

Gabriela Kolářová, 29. 06. 20

Tým potravinářských odborníků z Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně se zaměřil na problém skladování piva. Zjišťovali, jak dlouhodobé skladování ovlivňuje jeho kvalitu a který z obalových materiálů je pro skladování nejvhodnější.

Výzkum probíhal na jednom třikrát chmeleném českém ležáku, který běžně vyrábí a dodává na trh jeden z pivovarů na Moravě. Tým použil čtyři základní obalové materiály, které najdeme na českém trhu: půllitrovou lahev z hnědého skla, dále 1,5litrovou hnědou PET lahev, půllitrovou hliníkovou plechovku a padesátilitrový keg sud. První testy byly provedeny ihned po dokončení výroby piva, další pak pravidelně každý měsíc po dobu jednoho roku.

Vědci zkoumali obsah etanolu v hmotnostních i objemových procentech, hustota, zdánlivý i skutečný extrakt, stupeň fermentace a kalorie, a tuto analýzu doplnili o o senzorické hodnocení, o odbornou degustaci vzorků. Ta potvrdila některé změny detekované pomocí fyzikálně-chemických analýz. Hodnocena byla také stabilita pěny, barva, obsah rozpustného oxidu uhličitého a hořkost.

Největší rozdíly mezi vzorky byly zjištěny v obsahu rozpustného oxidu uhličitého. Ne každý obalový materiál totiž slouží jako stoprocentní bariéra mezi produktem a okolním prostředím. Nejnižší stabilitu v kvalitě piva vykázala PET lahev, do níž se se dostaly molekuly kyslíku, který působí chuťové vady. Intenzivní změny přitom byly pozorovány od 6. měsíce dále. Další výrazné změny byly monitorovány u vzorků skladovaných ve skle, ale až od 8. měsíce. Ty jsou způsobeny tím, že stoprocentně netěsní korunkový uzávěr. Jako nejlepší obalové materiály tedy byly vyhodnoceny hliníková plechovka a keg sud.

Dopad:

Přínosem našeho výzkumu je hlavně to, že se jedná o první takto přesně provedené srovnání na jedné matrici (jednom druhu piva). V odborné literatuře podobné srovnání dosud nebylo popsáno. Výhodou je i to, že výsledky využijí nejen odborníci, ale hlavně lidi z praxe, tedy výrobci piva.  Jde také o vhodný příklad spolupráce vědecké instituce s průmyslovou praxí. Odborníci chtějí ve spolupráci s výrobcem pokračovat ve výzkumu dalších typů piv, jako jsou speciály nebo pivo typu ALE.

Související

Technologie budoucnosti přenáší do historie. Virtuální realita ukazuje hrůzy holocaustu

Režisérka a spoluautorka Miriam Cohenová, která pochází z Izraele, se ve svých sedmnácti letech nemohla z náboženských důvodů zúčastnit školního výletu do Polska. Její přátelé se vrátili se silným zážitkem. Měla tak pocit, že jí něco uniklo. Slíbila si proto, že se jednou na cestu vydá. Spolu se...


Lockdowny přinesly mnohonásobný nárůst sexuálního zneužívání dětí online

Nadace Internet Watch Foundation (IWF) uvádí, že její data ukazují, jak predátoři využili situace. Sociálních média naprala na ještě větší popularitě na začátku roku 2020, kdy vypukla pandemie. V loňském roce IWF zaznamenala více než 63 000 webových stránek zobrazujících děti v choulostivých...


Digitální fotoaparáty se vrátily do módy, oživil je online svět

Za posledních 12 měsíců videa s hashtagem #digitalcamera zaznamenala na TikToku více než 220 milionů zhlédnutí. Analytici popisují tento trend jako spojený s podobným oživením módy z přelomu století. Brit Scott Ewart získal na svém TikTok účtu více než pět milionů lajků pomocí toho, co je nyní...