Jaroslav Major, 16. 06. 20
Není žádným tajemstvím, že pravidelný přerušovaný půst vede k dlouhověkosti a pomáhá snižovat nejen riziko obezity, ale také hypertenze a diabetu. Řada vědeckých studií rovněž dokázala, že přerušovaný půst má příznivé dopady na lidskou psychiku, myšlení a paměť.
Přechod na pravidelný půst omezuje citlivost vůči stresu a zvyšuje neuroplasticitu mozku, tedy jeho schopnost se vyvíjet v průběhu života. Proto starší lidé, kteří přešli na životní rytmus, jehož součástí je tento druh diety, vykazují obvykle lepší výsledky v oblastech verbální paměti než ti, co žádný přerušovaný půst nepodstupují. Kdybychom se všichni začali pravidelně postit, zdraví celé populace by to nesmírně prospělo.
Takže v čem je problém?
Zdá se, že největší překážkou je lidská pohodlnost, setrvačnost v myšlení a zaběhnuté stereotypy. Jíst jen v omezených časových úsecích je praxe, u níž málokdo vydrží, protože naše civilizace je zvyklá na tři jídla denně. Pokud tento rytmus porušíme, cítíme se hladoví, podráždění a nesoustředění. Ovšem stačí jen dva týdny až měsíc a vaše tělo i mozek si na nové vzorce stravování zvyknou a přijmou je jako úplně normální.
Existují dva druhy přerušovaného půstu. Při prvním z nich člověk může jíst jen v omezené denní době šesti až osm hodin po probuzení a ve zbývajících 16 až 18 hodinách drží půst. Při druhém typu může člověk pět dní v týdnu jíst prakticky kdykoli a ve dvou dnech naopak vůbec (nebo maximálně 500 kalorií).
Nové výzkumy naznačují, že nejúčinnějším a nejudržitelnějším typem přerušovaného půstu je ten první, obzvlášt, když se kombinuje s výživnou rostlinnou stravou středomořského typu. Náš metabolismus se navíc tomuto rytmu dokáže snadno přizpůsobit.
Vědci z University of Alabama provedli pokus se skupinou obézních mužů. Polovina skupiny se směla stravovat pouze v době od 7 do 15 hodin, zatímco druhá si stravu rozložila do 12 hodin (7-19). Po pěti týdnech experiment vyhodnotili a zjistili překvapivou věc.
Obě skupiny si udržely svou hmotnost (nikdo nepřibral, ani nezhubl), ale „osmihodinoví“ měli dramaticky nižší nižší hladinu inzulínu a výrazně nižší krevní tlak. Celkově se zlepšil jejich metabolismus a subjektivně se jim snížila chuť k jídlu, aniž by trpěli pocity hladu.
Dietologové proto doporučují namísto drastických diet přejít nejdříve na režim přerušovaného půstu. Hubnutí pak přijde úplně samo...