Krvavá pravda o laboratorně pěstovaném mase
Byznys inovace
Foto: Shutterstock

Krvavá pravda o laboratorně pěstovaném mase

Laboratorně vypěstované maso (proteinové kousky náhražkového masa) je často propagováno jako způsob, jak nakrmit svět, který touží po mase, bez krutosti, kterou představují velkochovy.

19.03.22

To ale možná není tak úplně pravda. Podle časopisu Mother Jones se totiž ukazuje, že mnoho laboratorně pěstovaných masných výrobků ve skutečnosti obsahuje až překvapivě velké množství krve. Přesněji řečeno, jejich výroba je často založena na fetálním hovězím séru (FBS), neboli krvi odebrané nenarozeným kravským plodům.

FBS obsahuje důležité bílkoviny potřebné k růstu a replikaci živočišných buněk v laboratorním prostředí. Sérum jako takové má stále potenciál vytvářet chutné laboratorně pěstované maso způsobem, který se většinou obejde bez porážky – není však jisté, zda to bude dostačující pro celý cílový trh.

Klamavá reklama

Tato nepříjemná skutečnost představuje pro společnosti zabývající se laboratorním pěstováním masa několik problémů. Zaprvé, stále je nutné usmrtit zvíře - což z výrobku, který používá FBS, rozhodně nedělá veganský nebo bezjatečný produkt, a to je v rozporu s očekáváním zákazníků.

Druhým problémem je, že FBS je drahé. A to velmi drahé. Ve skutečnosti se prodává za cenu kolem 1000 dolarů za litr. Podle Mother Jones to znamená, že společnosti používající toto sérum by musely prodávat své maso zhruba za 200 000 dolarů za půl kila, aby se dostaly do zisku.

Aby tyto problémy vyřešily, hledají společnosti pěstující laboratorní maso účinnou náhradu FBS. To s sebou však nese řadu velkých komplikací.

"Musel by se vytvořit celý nový dodavatelský řetězec," řekla časopisu Christina Agapakisová, která je specialistkou na syntetickou biologii a působí jako kreativní ředitelka biotechnologické firmy Ginkgo Bioworks. "A aby to bylo vůbec možné, bude muset dojít k mnoha inovacím v oblasti biologické výroby."

Navzdory nákladům se však mnozí domnívají, že vytvoření komerčně přijatelné alternativy k masu má stále zásadní význam pro zvládnutí existenčních problémů, kterým svět musí vzhledem k antropogenním změnám klimatu čelit. Spotřeba masa je koneckonců masivním zdrojem emisí skleníkových plynů.

Otázkou je, zda se vědcům podaří dosáhnout tohoto cíle bez zásadních ústupků.

 

ZDROJ

Související

Veganská růstová séra mohou vyřešit problém neudržitelné výroby masa

Milada Kadeřábková, 11. 08. 20 Zatímco poptávka po mase neustále roste, mnoho odborníků i laiků uznává, že živočišná výroba je do budoucna neudržitelná. Jak ale maso nahradit ? Nejčastěji zmiňovanou možností je výroba v laboratoři za pomoci růstových médií. Tou se kromě jiných zabývá také...


Startup Novameat tiskne steaky na 3D tiskárně. Ochutnat je můžete v michelinské restauraci

Klára Ponczová, 02. 03. 21 Kvůli sílícímu tlaku na snížení produkce skleníkových plynů zažívá odvětví laboratorně vypěstovaného masa značný komerční vzestup. Loni v prosinci se Singapur stal dokonce první zemí, která povolila oficiální prodej laboratorně vypěstovaného kuřete od amerického startupu...


Startup Novameat tiskne steaky na 3D tiskárně. Ochutnat je můžete v michelinské restauraci

Loni v prosinci se Singapur stal dokonce první zemí, která povolila oficiální prodej laboratorně vypěstovaného kuřete od amerického startupu Just Eat . Zakladatelé barcelonského NovaMeat však v tomto odvětví hodlají udělat mnohem větší krok kupředu. “Chceme vytvořit Teslu Roadster nebo iPhone mezi...