Společnost k výrobě použila hybridní kultivační médium s výtažky z mikrořas. Těžce pracující mikroorganismy mají jakožto kultivační médium podle firmy několik výhod, včetně eliminace takzvaného fetálního hovězího séra.
Mewery tvrdí, že její postup snižuje náklady a poskytuje nutriční výhody – včetně vitaminů, antioxidantů, minerálů, vlákniny a esenciálních mastných kyselin. Firma rovněž uvádí, že její kultivované maso je stoprocentně buněčné – na rozdíl od jiných prototypů, které se spoléhají na sójové nebo hrachové bílkoviny.
Zakladatel a generální ředitel Mewery Roman Lauš už v minulosti vyzdvihl také udržitelnost takové přípravy masa. „Způsob, jakým nyní dostáváme maso prostřednictvím průmyslového zemědělství na náš stůl, není udržitelný. Nemůže přežít. Toto je tedy jedna z možností, jak učinit náš svět udržitelnějším a zároveň dostat bílkoviny ke stále rostoucí populaci,“ řekl už dříve serveru Prague Morning.
Karbanátky nebo klobása
Společnost Mewery se sídlem v České republice založil Lauš poté, co se při přípravě programu akce Future Port Prague v roce 2018 začal zajímat o vznikající oblast kultivovaného masa. Nakonec se rozhodl založit vlastní společnost. Do roku 2020 dal dohromady tým a po několika letech výzkumu a vývoje vyrobili první prototyp.
Nyní Lauš a jeho tým se snaží o to, aby do dvou let byly na trhu výrobky připravené pro spotřebitele – první z nich budou vepřové karbanátky a vepřová klobása.
Aby toho dosáhli, usilují v letošním roce o další finanční prostředky na pokračování prací na svém úložišti biobuněk a na vybudování velkokapacitních bioreaktorů pro zvýšení objemu. „Tímto způsobem chceme zajistit víceméně neomezený zdroj prasečích buněk, což nás posune blíže k velkovýrobě,“ vysvětlil Lauš.