„Tento nový postup má před sebou široké uplatnění,“ říká vedoucí laboratoře bioanalýzy a zobrazování Ústavu chemie a biochemie AF MENDELU Lukáš Nejdl. „Vzorek prosvítíme UV zářením a vyvoláme tak celou řadu zajímavých fotochemických reakcí, které jsou pro daný vzorek specifické a po pár minutách je podle spektrální charakteristiky možné říct, z čeho vznikl. Ať už se jedná třeba o odrůdu vína nebo druh džusu," popisuje Nejdl.
Prosvítit je možné prakticky jakýkoliv kapalný vzorek. Může se tedy jednat o biologický vzorek, pesticid, potravinu, klinický vzorek jako je moč, sérum, plazma, krev nebo léčivo včetně drog.
Podle vedoucího Ústavu vinohradnictví a vinařství ZF MENDELU Mojmíra Baroně nová metoda může výrazně pomoci především v oblasti autentifikace vína, identifikace a fingerprintingu. „Obor čelí významným hrozbám v podobě falšování známých značek vín. Tato metoda by mohla jednoduše a levně určit zda jde o deklarované víno či ne. Doposud se žádná jednoduchá a spolehlivá metoda nevyužívá. Současně lze metodu využívat pro kontrolu výrobní kvality v podnicích. Vzorkováním výstupních produktů lze eliminovat odchylky v kvalitě. Hlavní výhodou je jednoduchost, rychlost a cena," uvedl Baroň.
Vědci rozjíždí také spolupráci s Policejním prezídiem, jehož nový odbor se snaží v práci kriminalistů najít nové analytické postupy, které by mohli používat pro denní praxi. „Pokud najdou kriminalisté zakázané látky (drogy), mohou je spárovat (ztotožnit) s konkrétním dealerem," uvedl Nejdl. Metoda je také vhodná pro odhalování padělků léčiv anebo profilaci návykových látek s cílem odhalit, kdo drogu připravil.
Využití v kriminalistice je ale širší. Nejdl zmínil daktyloskopické stopy, které kriminalisté zajišťují už přes století. Nyní by to ale mohli dělat moderněji s digitálním skenerem a celý systém zrychlit. „Tato metoda může mít velmi zajímavou budoucnost v kriminalistické praxi, kdy bychom byli schopni detekovat různé druhy jedů a určité skupiny drog přímo v terénu. Zajímavou myšlenkou může být její využití v biologickém odvětví," uvedl Radim Pernický z Oddělení pro vědu, výzkum a inovace Policejního prezidia Praha.
Za prvotním nápadem vědců z MENDELU stála tak jako u penicilinu náhoda. Když totiž potřebovali pro své pokusy pomerančový džus, všimli si, že se vzorky tohoto nápoje chovají pokaždé jinak – v závislosti na tom, jakou značku džusu zrovna přinesli do laboratoře. Co vypadalo jako komplikace původního pokusu, přineslo nečekanou otázku: co kdyby někdo potřeboval odhalovat rozdíly ve zdánlivě stejných látkách? Vědci nyní rozšiřují své snažení na materiálovou chemii, konkrétně jde o UV syntézu celé řady zajímavých nanomateriálů. „Reakce vyvolané světlem, které pozorujeme v laboratoři anebo ve stratosféře, by mohly stát za tím, jak vznikl život a jak se nanočástice mohly podílet na formování anebo udržení prvotního metabolismu," dodal Nejdl.