Martin Kysilka, 6. PROSINCE 2017
V čem je problém: Omega-3 mastné kyseliny jsou pro lidský organismus velmi důležité látky. Především tedy pro lidský metabolismus. Savci si tyto látky nemohou v těle syntetizovat. Primárně je tedy získáváme formou rybího oleje. Ten je však jednou z hlavních příčin současného masivního a dlouhodobě neudržitelného rybolovu.
Řešení: Švédská společnost Simris bojuje s globální změnou klimatu a nadměrným rybolovem svou speciální farmou na řasy. Dle mnohých expertů jsou řasy pro svůj vysoký obsah kvalitních živin potravinou budoucnosti. Velmi zajímavé je, že k tomu používá oxid uhličitý z lihovaru Absolut Vodky.
„Náš oxid uhličitý pochází z lihovaru Absolut Vodky, takže by se dalo říct, že pěstujeme nejšťastnější řasy na světě“ s úsměvem komentuje zakladatelka společnosti Fredrika Gullfot.
Vypěstované řasy produkují omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA, které se běžně vyskytují v rybím tuku. Ty mohou být například využity pro výrobu lékořice, krmiva pro zvířata či pro různé nutriční dopňky.
Tato farma na řasy však ani zdaleka nepřipomíná tradiční farmy, na které jsme zvyklí z polí. Jedná se spíše o kontrolovanou spleť skleněných trubek, které dohromady měří až 65 km. Uvnitř díky oxidu uhličitému a vody dochází k fotosyntéze. Kromě samotných řas se tedy produkuje i kyslík.
Dopad: Vítejte v nové době produkce jídla. Umělé pěstování masa a nově i olejů je srovnatelný s automatizací farmaření ve dvacátém století. Potravinářství zažívá novou revoluci. Nyní tím navíc budeme šetřit i životní prostředí.
Velmi důležité také je, že tyto farmy splňují všechny moderní předpoklady pro to, aby se staly globálně dostupné.