Vepřové maso je druhým nejčastěji konzumovaným masem na světě. Nejvíce ho jedí a preferují lidé v Evropě, Rusku a Číně. Mewery si proto klade za cíl stát se evropským lídrem v oblasti kultivovaného vepřového masa.
Klíčovým faktorem strategie společnosti je vývoj kultivovaného vepřového masa s využitím růstových faktorů z mikrořas, namísto fetálního hovězího séra. „Je třeba si uvědomit, že pěstování masa v laboratoři je jen dalším procesem, při kterém rostou buňky. Není to žádné Frankensteinovo maso, není to nic úplně zvláštního. Tyto metody se ve farmacii používají už mnoho let,“ řekl zakladatel a generální ředitel Mewery Roman Laus.
„Způsob, jakým nyní dostáváme maso prostřednictvím průmyslového zemědělství na náš stůl, není udržitelný. Nemůže přežít. Toto je tedy jedna z možností, jak učinit náš svět udržitelnějším a zároveň dostat bílkoviny ke stále rostoucí populaci,“ dodal.
Mewery se jako první česká firma dostala do prestižního portfolia amerického akcelerátoru Big Idea Ventures. Po této úvodní nezveřejněné investici se nyní připravuje další a větší kolo otevřené dalším investorům.
V současné době působí v evropském sektoru kultivovaného vepřového masa i další hráči, včetně společnosti Higher Steaks – přední potravinářské technologické společnosti ve Velké Británii, která představila první kultivovanou slaninu a vepřový bůček na světě. V Číně nedávno získala první společnost na výrobu kultivovaného masa v zemi Joes Future Food 10,9 milionu dolarů na vybudování linky na výrobu vepřového masa.