Brněnský startup vyvíjí vepřové maso z mikrořas. Získal podporu z Ameriky
Startup scéna
Foto: Shutterstock

Brněnský startup vyvíjí vepřové maso z mikrořas. Získal podporu z Ameriky

Česká společnost Mewery se pyšní titulem prvního evropského startupu v oblasti potravinářských technologií, který vyvíjí kultivované vepřové maso na bázi vlastních mikrořas. Cílem brněnské společnosti je snížení nákladů na pěstování o sedmdesát procent. Pokud to schválí regulační orgány, na trh chce vstoupit do roku 2026.

21.09.22

Vepřové maso je druhým nejčastěji konzumovaným masem na světě. Nejvíce ho jedí a preferují lidé v Evropě, Rusku a Číně. Mewery si proto klade za cíl stát se evropským lídrem v oblasti kultivovaného vepřového masa.

Klíčovým faktorem strategie společnosti je vývoj kultivovaného vepřového masa s využitím růstových faktorů z mikrořas, namísto fetálního hovězího séra. „Je třeba si uvědomit, že pěstování masa v laboratoři je jen dalším procesem, při kterém rostou buňky. Není to žádné Frankensteinovo maso, není to nic úplně zvláštního. Tyto metody se ve farmacii používají už mnoho let,“ řekl zakladatel a generální ředitel Mewery Roman Laus.

„Způsob, jakým nyní dostáváme maso prostřednictvím průmyslového zemědělství na náš stůl, není udržitelný. Nemůže přežít. Toto je tedy jedna z možností, jak učinit náš svět udržitelnějším a zároveň dostat bílkoviny ke stále rostoucí populaci,“ dodal.

Mewery se jako první česká firma dostala do prestižního portfolia amerického akcelerátoru Big Idea Ventures. Po této úvodní nezveřejněné investici se nyní připravuje další a větší kolo otevřené dalším investorům.

V současné době působí v evropském sektoru kultivovaného vepřového masa i další hráči, včetně společnosti Higher Steaks – přední potravinářské technologické společnosti ve Velké Británii, která představila první kultivovanou slaninu a vepřový bůček na světě. V Číně nedávno získala první společnost na výrobu kultivovaného masa v zemi Joes Future Food 10,9 milionu dolarů na vybudování linky na výrobu vepřového masa.

 

ZDROJ

Související

Laboratorní vepřové na bázi mikrořas. Světové prvenství patří brněnskému startupu

Společnost k výrobě použila hybridní kultivační médium s výtažky z mikrořas. Těžce pracující mikroorganismy mají jakožto kultivační médium podle firmy několik výhod, včetně eliminace takzvaného fetálního hovězího séra. Mewery tvrdí, že její postup snižuje náklady a poskytuje nutriční výhody –...


Brno se pyšní vlastním „metrem“

Nové brněnské „metro“ se stavělo téměř tři roky a stálo 1,4 miliardy korun. Většina trati, která čítá celkem 912 metrů, vede 602 metrů dlouhým tramvajovým tunelem – nejdelším svého druhu v České republice. Trať vede z brněnského hlavního nádraží k bohunické fakultní nemocnici a univerzitnímu...


Jedlé obaly na potraviny – na stole je více variant

Právě na obaly, které se dají sníst společně s potravinou, se zaměřili vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Aktuálně vyvíjí jedlé balení na bázi bílkovin, které má charakter pružné kuchyňské fólie. Variant je ale vícero. „Jedlé obaly představují jednu z cest, jak redukovat...