Zařízení nazvané Taste the TV (TTTV) využívá karusel 10 nádržek s příchutěmi, které v různých kombinacích vytvářejí chuť konkrétního jídla. Vzorek chuti se poté přenese na hygienickou fólii ploché televizní obrazovky a divák může otestovat jídlo, které si obvykle na obrazovce může jenom prohlížet.
Profesor Homei Miyashita z univerzity MEIJI, autor vynálezu, upozorňuje, že této nová technologie může zrovna teď, v době koronaviru, zlepšit možnosti vnímání okolního světa z pohodlí domova.
„Cílem je umožnit lidem zažít něco jako jídlo v restauraci na druhém konci světa, i když zůstanou doma,“ uvedl profesor Miyashita. Ten spolupracuje s týmem asi 30 studentů, kteří vyrobili řadu zařízení souvisejících s příchutěmi, včetně vidličky, díky níž je chuť jídla bohatší. Doplnil, že prototyp TTTV postavil sám během minulého roku a že výroba komerční verze by stála asi 100 000 jenů, tedy 875 dolarů.
Mezi potenciální využití „olizovatelné obrazovky“ patří například dálkové studium pro sommeliéry a kuchaře nebo degustační hry a kvízy. Miyashita také jednal s různými firmami o využití jeho sprejové technologie pro zařízení, které dokáže nanést chuť pizzy nebo čokolády na plátek toastového chleba.
Miyashita doufá, že vytvoří platformu, kde si uživatelé budou moci stahovat chutě z celého světa a užívat si je z pohodlí domova, podobně jako je tomu nyní u hudby.
Při demonstraci TTTV novinářům jedna z Miyashitových studentek řekla, že chce ochutnat mléčnou čokoládu. Po několika pokusech automatický hlas zopakoval příkaz a trysky nastříkly vzorek příchutě na plastovou fólii. Studentka zhodnotila, že jde skutečně o něco jako mléčnou čokoládu, že je to náležitě sladké.