Nastal čas na genomické úpravy rostlin. I kvůli potravinové bezpečnosti
Věda a výzkum
Foto: Shutterstock

Nastal čas na genomické úpravy rostlin. I kvůli potravinové bezpečnosti

Válka na Ukrajině a potřeba zajistit potravinovou soběstačnost by měly Evropskou komisi přimět k urychlení práce na nových genomických technikách. Serveru Euractiv to řekla europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Jde o vědecké metody měnící genetický materiál organismu. Ty by mohly zejména z rostlin udělat materiál, který by byl odolnější a disponoval by lepšími nutričními hodnotami.

04.12.22

„Vědecká komunita volá po tom, aby Evropa začala tyto slibné šlechtitelské metody využívat, a to nejen z hlediska potravinové bezpečnosti, ale také z hlediska životního prostředí. Rostliny by měly být odolnější vůči chorobám a suchu,“ řekla Šojdrová. „Navíc bychom měli přestat diskriminovat evropské zemědělce. Pokud dnes můžeme tyto druhy plodin dovážet jako krmivo a nemůžeme je pěstovat, považuji to za diskriminaci,“ dodala.

Nové genomické techniky nejsou v současné době v Evropské unii nasazovány a spadají do kategorie genetických modifikací. Vědecký výzkum se však posunul a unijní legislativa již neodráží realitu, tvrdí europoslankyně. „(Nové techniky) jsou velmi podobné přirozenému průběhu mutací, pouze jsou urychlené,“ dodala.

Podle Šojdrové panuje v Evropském parlamentu „poměrně velká shoda“ na tom, že dozrál čas pro využití těchto technologií. Přesto některé frakce, například Zelení, zdůrazňují rizika spojená s jejich rozvojem – zejména pro biologickou rozmanitost. Šojdrová však tyto obavy považuje za „umělé“. Evropská komise by měla návrh zveřejnit do poloviny roku 2023.

Šojdrová chce kromě toho také odložit cíle pro snížení pesticidů. Podle současných plánů by Evropská unie měla do roku 2030 snížit jejich používání pesticidů o padesát procent. „Všechny tyto cíle tu do budoucna jsou, ale doba jejich plnění by se měla prodloužit a měla by být doprovázena větší podporou zemědělců, včetně nových a dostupných látek, jako jsou biopesticidy,“ míní.

 

ZDROJ

Související

Aquaponie ušetří naproti klasickému zemědělství až 95 % vody, říká odborník

V aquaponii hrají významnou roli ryby. Jak se na celém procesu podílejí? Když dovolíte, začnu tím, že pokročilá aquaponie využívá výhody dvou vzájemně propojených ekosystémů k produkci udržitelných potravin. To vše bez použití umělých hnojiv a agrochemií. Jedním ekosystémem je ekosystém rostlin a...


Brněnští vědci vdechují život suché půdě. Za projekt získali ocenění

Vědci stanovili dva základní postupy. První fází je aplikace adjuvantů do půdy. Klíčovými látkami jsou takzvané hydroabsorbenty, tedy látky, které zadržují vodu v půdě. „Pro pokusy byly použity dva typy pomocných látek s touto vlastností – přírodní lignit, jehož zdroje jsou snadno využitelné, a...


Nejmodernější genetické metody pro bezpečné potraviny i kvalitnější zemědělství

Šlechtění už staletí pomáhá zvyšovat úrodu a zkvalitňovat plodiny. Nicméně už nestačí tempu, jímž roste světová populace, ani klimatickým či politickým změnám. Genetické úpravy rostlin mění hru Vědci ale mají v rukách molekulární nůžky, díky kterým výrazně zrychlují přirozený proces šlechtění,...